In the spotlight FCSI Professional Charles Janssen
FCSI Nederland zet haar leden in de spotlight! Vandaag spreken we met Charles Janssen over zijn visie, uitdagingen en expertise binnen de foodservice & hospitality sector.
- Wat zijn jouw belangrijkste professionele doelen of uitdagingen op dit moment?
Ik onderneem vanuit de visie dat goede voeding heelt. Omdat goede voeding heelt is het mijn missie om zorgorganisaties te helpen aan de beste voeding en gastvrijheid in de zorg. Een succesvol voedingsconcept bedenken, ontwikkelen en realiseren heeft impact op de totale bedrijfsvoering en de manier waarop mensen werken; van diëtiste tot kok, van verpleegkundige tot voedingsassistente, van inkoper tot ICT-er. Het is de zorg van iedereen. Mijn aanpak is daarom integraal en multidisciplinair.
- Wat heeft je gemotiveerd om lid te worden van FCSI NL?
De diversiteit van de corporate- en professional members i.c.m. onderscheidende bewezen diensten en/of producten van de leden heeft mij doen besluiten om mij aan te sluiten bij FCSI.
Naast kennis halen – brengen en inspiratie op doen, uiteraard ook een stuk gezelligheid en plezier maken met collega FCSI-leden.
- Op welke manier zou je het meeste uit het netwerk willen halen?
Heel laagdrempelig en praktisch; telefoon pakken en bellen en actuele vraagstukken en mogelijke oplossingen bespreken met collega’s. Dat is natuurlijk ook andersom. In de huidige wereld die bol staat van onmisbare technische- en innovatieve oplossingen vergeten we mijns inziens soms de belangrijkste tool in te zetten die tot ons staat en dat zijn we zelf: in gesprek gaan met elkaar en echt luisteren en doorvragen.
- Heb je specifieke expertise of ervaring die je graag met anderen zou willen delen?
Een succesvolle en kostenefficiënte transitie naar een nieuw voedingsconcept verloopt stap voor stap in samenwerking met betrokken intern inhoudsdeskundigen op het gebied van: voeding, diëtetiek, zorg, facilitair, logistiek, kwaliteit, management, bouw & techniek, HRM, marketing & communicatie, financiën en ICT. Mensen zijn immers de dragers en smaakmakers van ieder voedingsconcept. Mensen die (tijdelijk) zorg nodig hebben, verdienen gewoon het beste. En dat is zeker niet het duurste. Het gaat niet om eten van een gouden bordje met verzilverd bestek. Het gaat om smakelijk en gezond eten, de juiste voedingswaarde, keuzevrijheid, ambiance en vooral om liefdevolle en vakkundige aandacht van mens tot mens.
Samen optrekken met opdrachtgever en in co-creatie de puzzel leggen is echt de sleutel. Daarom verbind ik vanuit visie de strategie met de operatie, intern met extern, steeds op maat naar de vraag van opdrachtgever. Ik vervul één of meer rollen die daarbij passen: visie- en conceptontwikkelaar, projectmanager, interimmanager en/of organisatieadviseur. Ook de expertise van mijn uitgebreide netwerk zet ik graag in om de afgesproken doelen te halen.
- Aan welke onderwerpen of trends binnen de foodservice & hospitality sector besteed je momenteel veel aandacht?
Een gezonde eiwittransitie, het nationaal preventie akkoord en de green deal zijn broodnodige ontwikkelingen die zorgorganisaties omarmen. Daarnaast zijn zorgorganisaties zich er steeds meer van bewust dat eten en drinken niet sec een (facilitaire) kostenpost meer is, maar dat goed-, lekker- en smaakvol eten & drinken en een bijpassende gastvrijheid/voedingsconcept onderdeel zijn van het primaire zorgproces, want zij dragen bij aan het welzijn en herstel van kwetsbare mensen, zowel preventief als curatief. Hoe je daar concreet invulling aangeeft, passend bij de strategie, het beleid en het ambitieniveau van de organisatie, daarmee helpen en ondersteunen we zorgorganisaties mee.